Panitia Ekonomi Asas

SMK Jelai [Felda],Gemas, Negeri Sembilan

Koleksi SPM

Koleksi soalan-soalan SPM Ekonomi Asas tahun 2004-2008. Klik pada pautan untuk memuat turun.

 

BAB 1 : PENGENALAN KEPADA EKONOMI 

Muat turun : [Soalan K1] [ Jawapan K1] | [Soalan K2] [ Jawapan K2]

 

BAB 2 : PENDAPATAN DAN PENGGUNAAN PENDAPATAN INDIVIDU  

Muat turun : [Soalan K1] [Jawapan K1] | Soalan K2] [Jawapan K2]

 

BAB 3 : ISI RUMAH SEBAGAI PENGGUNA

Muat turun : [Soalan K1] [Jawapan K1] | [Soalan K2] [Jawapan K2]

 

BAB 4 : FIRMA SEBAGAI PENGELUAR

Muat turun : [Soalan K1] [Jawapan K1] | [Soalan K2] [ Jawapan K2]

 

BAB 5 : PASARAN

Muat turun : [Soalan K1] [Jawapan K1] | [Soalan K2] [ Jawapan K2]

 

BAB 6 : WANG DAN INSTITUSI KEWANGAN

Muat turun : [Soalan K1] [ Jawapan K1] | [Soalan K2] [Jawapan K2]

 

BAB 7 : EKONOMI MALAYSIA

Muat turun : [Soalan K1] [ Jawapan K1] | [Soalan K2] [Jawapan K2]

 

BAB 8 : HUBUNGAN EKONOMI ANTARABANGSA

Muat turun : [Soalan K1] [Jawapan K1] | [Soalan K2] [Jawapan K2]

75 Comments »

  1. Thanks for the collection of bulk of SPM questions. I thought you do a very good effort. Keep update and thanks very much again.

    Thank you.

    Comment by Leie | 7 August 2009 | Reply

    • terima kasih kembali.
      sebenarnya masih belum lengkap lagi. InsyaAllah, dalam seminggu dua ni siaplah ruangan ini. saya sengaja mengasingkannya mengikut bab/topik supaya lebih mudah untuk membuat ulangkaji bagi pelajar yang lemah, serta mudah untuk kita melihat kekerapan kandungan pelajaran yang masuk dalam SPM mengikut bab/topik.

      Comment by cikgu eaizan | 7 August 2009 | Reply

  2. AssaLamuaLaikum wbt…

    Syukran JaziLan (terima kasih) cikgu eaizan… Dah lama saya cari laman web untuk subjek ekonomi asas. Saya guru yang baru dipostingkan majoring dalam Ekonomi. Jadi banyak lagi yang saya perlu belajar dalam pengajaran dan pembelajaran Ekonomi Asas..
    Terima kasih cikgu…
    Wamaasalamah iLaLLiqa’a..
    wassaLam..

    Comment by shifwah | 9 August 2009 | Reply

    • Waalaikumsalam w.b.t.
      Terima kasih cikgu. Itulah masalah yang saya hadapi -sukar nak cari laman web/blog ekonomi asas. dan kesukaran itulah yang menyebabkan saya membina blog ini. itupun masih belum lengkap lagi. selamat mengajar cikgu.

      Comment by cikgu eaizan | 10 August 2009 | Reply

  3. Tahniah tuan. Tuan memang layak dapat GC Ekonomi atas sebab berjaya menghasilkan blog ekonomi asas. Tuan, nanti dalam blog ini cubalah tuan linkkan untuk peperiksaan percubaan spm negeri2 lain. Sudah pasti blog tuan akan menjadi bahan rujuk untuk guru ekonomi asas peringkat kebangsaan seperti blog prinsip perakaunan Cg Narzuki Online . Cuba layari blog ini untuk mendapat bahan Prinsip Perakaunan. Teruskan usaha tuan. Saya sokong 100%.

    Comment by Mr. Mohammad Said | 18 August 2009 | Reply

  4. Tahniah cikgu!Satu usaha yang amat berguna kepada guru ekonomi dan juga pada pelajar.Kertas 2 mudah untuk pelajar mendapat markah jika mereka mengingat fakta malangnya fakta tersebut sukar dihafal.Mana tahu cikgu ada tips mudah dan pelajar juga perlu mengetahui ayat-ayat hafazan ekonomi dalam menghuraikan fakta.Semuga cikgu terus maju dalam kerjaya begitu juga anak didik khasnya student ekonomi asas.

    Comment by Dza | 1 September 2009 | Reply

    • Terima kasih cikgu.
      Bagaimana mengingat fakta? sedangkan fakta merupakan antara faktor utama untuk mendapatkan markah bagi kertas 2. Jawapan biasanya adalah gabungan Fakta + Huraian + Huraian/contoh. Secara umumnya, saya terpaksa menggunakan teknik hafalan kerana untuk menggunakan teknik lain tidak banyak yang boleh diaplikasikan di sini. Bagaimana kita boleh menghafal surah Al-Fatihah dengan lancar hingga kini? jawapannya adalah kerana kita sentiasa mengulang-ulang bacaannya bukan? Peta minda juga banyak membantu.

      Comment by cikgu eaizan | 1 September 2009 | Reply

  5. cikgu terima kasih..walaupun i tak kenal cikgu tapi cikgu sudah menyumbangkan jasa besar kepada profesional kita..bahan cikgu banyak membantu saya dalam mengajar pelajar..terima kasih

    Comment by doreentiong | 20 September 2009 | Reply

  6. usaha cikgu amat dihargai..cikgu memang guru yang berprofesion dan mampu membawa peningkatan kepada profesional..teruskan usaha murni cikgu

    Comment by doreentiong | 20 September 2009 | Reply

  7. Assalamualaikum…
    Apa kata saudara sediakan ruangan upload n download soalan penggal,trial yang lengkap…kite boleh share soalan2 setiap negeri?

    Comment by ckgu mat | 29 September 2009 | Reply

    • Waalaikumsalam.
      terima kasih atas cadangan yang bernas tu. Saya cuba semak dahulu sama ada wordpress membenarkannya atau tidak untuk memasukkan fungsi tersebut.

      memang sukar untuk mengumpulkan soalan-soalan dari negeri lain kerana subjek ini bukannya subjek teras dan tidak banyak sekolah yang menawarkannya.

      Bagaimana pun buat masa ini, jika ada rakan-rakan yang ingin menyumbangkan soalan sudilah kiranya emailkan kepada saya (izan1975@streamyx.com) secara attachement dan kredit akan diberikan atas sumbangan anda (saya akan nyatakan maklumat penyumbang).

      Comment by cikgu eaizan | 29 September 2009 | Reply

  8. salam…^_^
    terima kaseh cikgu bab buat blog ni…
    banyak yg dapat saya share ngn student..
    tq…^_^

    Comment by adita | 22 October 2009 | Reply

  9. salam……..wah…wah dah jadi orang terkenal la…sekarang ni….layak jadi panitia daerah tahun depan..tahniah…dgn satu peribahasa: jika pandang bulan di langit jangan lupa rumput di bumi…yo

    Comment by kak sakdiah | 27 October 2009 | Reply

    • terima kasih kak…
      akak tu, bila lagi nak kongsi pengalaman? tengok dah makin kembang ngan pengalaman tu kak…hehehe

      Comment by cikgu eaizan | 1 November 2009 | Reply

  10. apakah soalan target ekonomi asas tngktan 5,tahun nie,…..

    Comment by zukarweil | 6 November 2009 | Reply

    • maaf saya tak target soalan. tapi kalau anda buat sedikit kajian melalui koleksi spm mengikut topik yang saya sediakan, anda akan tahu ‘tajuk’ apa yang perlu diberi tumpuan bagi setiap bab/topik.

      Comment by cikgu eaizan | 6 November 2009 | Reply

  11. soalan-soalan kat sni mengikut standart ka

    Comment by zukarweil | 6 November 2009 | Reply

    • memang soalan spm sebenar dari tahun-tahun lepas. sengaja saya asingkan mengikut bab/topik bagi memudahkan ulang kaji.

      Comment by cikgu eaizan | 6 November 2009 | Reply

  12. salam….thnx alot, koleksi spm ini sgt2 membantu sy….skema jawapannya merupakan skema jawapn spm ke cikgu?

    Comment by jia shirin | 23 November 2009 | Reply

    • lebih kuranglah tu. skema jawapan adalah SULIT.

      Comment by cikgu eaizan | 16 January 2010 | Reply

  13. [...] klik Koleksi SPM – Eko Asas dalam Kategori Tips [...]

    Pingback by CABARAN MINDA KELAS SATU - Blog Shaldin | 3 December 2009 | Reply

    • terima kasih.

      Comment by cikgu eaizan | 16 January 2010 | Reply

  14. SALAM UNTUK TUAN..TERIMA KASIH SAYA UCAPAN KERANA SUDI UNTUK BERKONGSI ILMU DAN BAHAN SEPERTI INI..EA.
    WEBSITE TUAN SANGAT FRIENDLY..TANIAH SEKALI LAGI ..TIDAK SEPERTI WEBSITE EA YANG LAIN YANG MEMERLUKAN PASSWORD UNTUK MUATTURUN MALAH ADA SESETENGAHNYA PULA KENA CALL TUAN PUNYA WEB…KEDEKUT ILMU.
    TERUSKAN USAHA TUAN INI. SYABAS

    Comment by BOCHENG | 3 January 2010 | Reply

    • ilmu untuk dikongsi, bukan dibawa mati sendiri. hakikat ilmu milik Allah segalanya, sebar-sebarkanlah…

      Comment by cikgu eaizan | 16 January 2010 | Reply

  15. Terimakasih kerana sumbangan anda dalam memaparkan maklumat yang begitu bermakna. keep it up

    Comment by cgunor | 17 January 2010 | Reply

  16. Assalamualaikum Cikgu…!
    Setinggi2 tahniah buat ckgu kerana berjaya mengadakan satu ruangan yang cukup EFEKTIF dan MANTAP dalam membantu pelajar dalam mempersiapkan diri untuk Peperiksaan Spm..Cara Penyusunan soalan2 SPM juga amat baik..Moga2 dengan perkenalan soalan2 yang lalu dapat meningkatkan lagi kefahaman Saya dari sudut Ekonomi dan membantu Dalam Mencapai A+ untuk SPM Tahun Ini….Insya-Allah…

    Comment by Deen Ahmad | 21 January 2010 | Reply

  17. semoga Deen berjaya mendapat A+, insyaAllah

    Comment by cikgu eaizan | 29 January 2010 | Reply

  18. Cikgu Eaizan,tahniah atas usaha cikgu.Saya juga guru ekonomi(dr Seremban) dan ada koleksi spt ini…tapi dalam hard copy.Yang ni byk membantu saya.Thx a lot.Harap dpt jumpa cikgu one day…

    Comment by Cikgu Susila | 10 February 2010 | Reply

    • Saya cuma mengasingkannya mengikut topik/bab kerana murid-murid saya lebih sesuai untuk begitu. lagipun lebih mudah jika diasingkan mengikut topik/bab.

      Comment by cikgu eaizan | 5 March 2010 | Reply

  19. tq so much cikgu…amat bernilai tuk saya…guru baru EA..ada tak skema bg soalan topik 1 & 2 f4..kertas 1 tq

    Comment by tanjongmas | 2 March 2010 | Reply

    • insyaAllah, akan saya masukkan dalam web blog ekonomi asas saya yang baru nanti.

      Comment by cikgu eaizan | 5 March 2010 | Reply

  20. good job

    Comment by sally | 5 March 2010 | Reply

  21. salam..
    ble tak email kn sy soklan&skema jwpn ekonomi asas tingkatan 4. tqvm

    Comment by yan | 15 March 2010 | Reply

  22. Tahniah!
    Usaha nada banyak memberi manfaat kepada guru dan murid sekolah lain.Hanya Allah swt sahaja yang boleh membalas segala jasa anda

    Comment by Mohd Ghazali | 18 March 2010 | Reply

  23. terimah kasih atas usaha membuat soalan ini. ianya banyak membantu saya dalam membentuk kefahaman pelajar saya mengulangkaji terutamnya dalam menjawab soalan esei.. maklumlah sekolah saya d luar bandar sabah..kurang bahan untuk pelajar.

    Comment by salim m | 23 March 2010 | Reply

  24. terimakasih cgu,,usaha cgu saya doakan diberkati ALLAH

    Comment by mazlan | 27 March 2010 | Reply

  25. terima kasih ckg kerana membantu saya dalam penyediaaan soalan. ini adalah kerana saya merupakan guru opsyen sains yang terpaksa mengajar ekonomi asas. sedikit sebanyak blog ckg dapat membantu saya dalam p&p.

    Comment by fadzilah | 29 March 2010 | Reply

  26. terima kasih banyak-banyak kerana menyediakan ruangan koleksi soalan ini untuk sama-sama kita perjuangan pnp subjek ekonomi asas ini…..

    Comment by inasajaffri | 3 April 2010 | Reply

  27. assalamualaikum.bagus betul blog cikgu.saya boleh mengulang kaji dengan mudah.terima kasih ya!

    Comment by diL | 5 April 2010 | Reply

  28. cgu..ade idea utk blog perdagangan seperti blog cgu ini..terima kasih

    Comment by mazlan | 13 April 2010 | Reply

    • buatlah blog perdagangan tu cikgu. blog perdagangan pun saya dapati masih kurang, kan?

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  29. Terima kasih banyak-banyak kerana cikgu telah memudahkan ramai guru eko asas di Malaysia dan murid ea di Malaysia.
    Banyak jasa cikgu. Teruskan….TAHNIAH

    Comment by Cikgu Kamisah Arbain | 29 April 2010 | Reply

  30. Terima kasih banyak2. Usaha cikgu hebat sekali. Banyak yang ingin saya pelajar untuk mantapkan diri. Betul kata cikgu belajar ekonomi oayah nak bagi petua kecuali hafalan sahaja. Memang x banyak sekolah yang tawarkan ekonomi. Jika ada pun ditawarkan kepada kelas yang sederhana. Harap cikgu dapat berkongsi bersama saya. Tapi ilmu saya dalam bidang It cetek sahaja. Kalau dapat berkongsi dengan guru-guru ekonomi yang lain taklah rasa terkontang kanting sangat.

    Comment by suhaila | 2 May 2010 | Reply

    • cikgu, pada mulanya saya ingin membuka blog prinsip perakaunan, tapi dah banyak sumbernya dalam internet. dan saya dapati amat kurang maklumat/sumber untuk ekonomi asas. itulah permulaannya usaha saya. Alhamdulillah, daripda maklum balas cikgu2 ni pun saya dah dapat rakan2 yang sama2 mengajar EA dari negeri2 lain. apa kata nanti kita berkongsi soalan percubaan? itu salah satu cara juga bagaimana cikgu boleh turut memberi sumbangan.

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  31. terime kasih tidak terhingga atas usaha cikgu. bahan ini sangat membantu. mudah-mudahan cikgu pendapat pahala yang berlipatkali ganda dan hanya Allah membalasnye

    Comment by noor aishah acob | 10 May 2010 | Reply

  32. Hi,

    I nak minta tolong dari cikgu. Kertas 2 Ekonomi Asas SPM, merupakan berapa peratus dari markah keseluruhan EA SPM. Kertas 1 K1 3757/1 soalan objektif menyumbangkan berapa peratus dari markah keseluruhan? Jutaan terima kasih.

    Comment by Mary De Silva | 14 May 2010 | Reply

    • 40:60

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  33. terimakasih.untuk pengetahuan cikgu izin kiranya saya gunakan bahan-bahan saya utk anak murid saya.semuga rezeki dan kesihatan cikgu bertambah.

    Comment by rohaya | 1 June 2010 | Reply

    • memang saya izinkan apa sahaja yang saya muatkan di sini untuk digunakan oleh guru-guru dan pelajar. nak ubahsuai pun tak apa. tapi kalau ada sebarang kekurangan/kesilapan, mohon maklumkan kepada saya, ya.

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  34. bahan-bahan cikgu untuk anak2 murid saya memang membantu.

    Comment by rohaya | 1 June 2010 | Reply

  35. Thanks for the input..so useful

    Comment by ruzaini hilmi | 15 June 2010 | Reply

  36. Tahniah dan terimakasih atas usaha murni cikgu ini dan ia memang memberi manafaat.

    Comment by niza | 18 June 2010 | Reply

  37. tahniah la kerana banyak menyumbang dperingkat kebangsaan….eizan setahun dua lagi bolehla jadi gc ekonomi asas…

    Comment by akak di smkpb | 9 July 2010 | Reply

    • insyaAllah kak…
      tapi saya dah berniat selagi budak2 saya tak 100% lulus, saya takkan mohon GC tu. pada sesetengah orang apa sangatlah 100% lulus tu, tapi pada kami di sini, itu masih cabaran yang getir.

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  38. salam…lama tak jumpe kat msyt. mcamana sekarang persiapan untuk spm budak2 kat jelai? mesti ummmp…punye kan maklumla…….ape2pun awak adalah cikgu yang baik…..mesti anak murid suka kan….

    Comment by akak di smkpb | 17 July 2010 | Reply

    • wsalam. sekarang ni dok tengah latih tubi. tapi seminggu dua ni saya selalu keluar kursus, terganggu juga la sikit sebanyak. tahun ni calon pun dah tak ramai macam tahun lepas. 35 calon EA tahun ni. masalah macam biasa lah…hehehe

      Comment by cikgu eaizan | 23 July 2010 | Reply

  39. salam semua… saya seorang pelajar di salah sebuah ipta teempatan… saya dikehendaki membuat satu laporan tentang pencapaian pelajar bagi kertas ekonomi asas spm 2009… boleh tak siapa2 bagi tahu saya di mana saya boleh mendapat info2 tersebut.

    Comment by vmal | 27 July 2010 | Reply

    • cuba hubungi unit penilaian dan peperiksaan di jabatan pelajaran negeri di mana anda berada. lebih elok kalau anda dapat pergi sendiri ke jabatan tersebut. jangan lupa bawa bersama surat pengesahan kajian daripada IPT anda. harap dapat membantu.

      Comment by cikgu eaizan | 30 July 2010 | Reply

  40. Aslmkm Cikgu Eaizan…akak ni guru Ekonomi Asas di SMK Pusat Penyelidikan Pertanian Tun Razak, Jerantut, Pahang D.M.. Kalau ckg perasan, sek kami la yg dapat sek bestari felda sempena hari peneroka 2010 di Trolak baru ni. Alhmdulilah, SPM tahun lepas..pelajar akak (1st batch akak handle sejak 2005 kerana brpindah randah) dapat pencapaian tertinggi gps bg negeri Pahang (3.58) dgn 100% kelulusan. Ada 2 org A & 5 orang A-. Students sume 19 org. Mslh akak ni, tak dpt lg produce A+, kalau ckg ada tips, blehlah kongsi ye! Oh ya, akak dah msk 13 tahun berkhidmat tapi msh nak bljr nak pastikan sume pelajar akak dapat A! Thanks!

    Comment by Cikgu Ainon | 29 July 2010 | Reply

    • Tahniah kak. mungkin ada banyak perkara yang boleh kita kongsi kerana saya percaya masing2 ada kelebihan tersendiri. memang harapan saya supaya kita, guru-guru ekonomi asas dapat bekerjasama walau dimanapun kita berada.

      Comment by cikgu eaizan | 30 July 2010 | Reply

  41. akum, saya ni major ekonomi, tapi tidak lah mengajar subjek ekonomi setiap tahun, jika ada tambahan kelas ekonomi asas baru le diberi peluang mengajar. saya lebih kepada perdagangan dan pengajian perniagaan. tahun ni saya dapat peluang mengajar 1 kelas eko asas. ada tak aktiviti2 menarik yang boleh dikongsi sebab susah jugak nak bagi murid2 faham konsep eko ni?

    Comment by zad | 10 August 2010 | Reply

    • wsalam cikgu.
      sebenarnya buku aktiviti ekonomi asas memang dibekalkan oleh pusat perkembangan kurikulum ketika semakan semula sebelum ini. saya sendiri pun baru sahaja mengetahui hal ni. cuba tanya cikgu lama kat sekolah, ada tak buku tu? insyaAllah, saya sedang dalam proses untuk scan buku tersebut dan setelah selesai nanti akan di’upload’ ke dalam blog ini.

      Comment by cikgu eaizan | 7 September 2010 | Reply

  42. congrats…keep update..

    Comment by rosemaria | 16 August 2010 | Reply

  43. satu usaha yang amat baik untuk pelajar untuk mengulangkaji. adalah lebih baik jika dapat untuk bab terakhir iaitu bab 8 hubungan ekonomi antarabangsa dan juga jawapan untuk kertas 1.

    Comment by eric wong | 18 August 2010 | Reply

    • opsss…saya terlupa. terima kasih kerana mengingatkan..hehe

      Comment by cikgu eaizan | 7 September 2010 | Reply

  44. assalamualaikum. selamat mengerjakan ibadah puasa .
    Cikgu Eizlan saya hendak minta izin menggunakan bahan cikgu untuk kegunaan anak murid saya membuat ulangkaji . saya amat berharap anak2 murid saya dapat pencapaian cemerlang .
    Semoga usaha cikgu diberkati Allah hendaknya.

    Comment by marlina johari | 23 August 2010 | Reply

    • memang untuk kegunaan umum…takda masalah cikgu.

      Comment by cikgu eaizan | 7 September 2010 | Reply

  45. Assalamualaikum….cikgu Eizlan, saya baru terbuka web ini, saya minta izin menggunakan bahan2 ini utk student saya….terima kasih di atas perkongsian bahan ilmu ini.

    Comment by ZURAIDA ZAKARIA | 5 October 2010 | Reply

    • Waalaikumsalam.
      memang untuk digunakan,cikgu. terima kasih kembali.

      Comment by cikgu eaizan | 10 October 2010 | Reply

  46. adakah dalam kertas 2 boleh kemukan jadual ?

    Comment by mano | 28 October 2010 | Reply

    • maksud tuan? kalau soalan ‘bandingkan’/ ‘perbezaan’ memang boleh jawab dalam bentuk jadual.

      Comment by cikgu eaizan | 28 October 2010 | Reply

  47. tahniah.saya nk mitak guna bahan2 tuan ni untuk pengajaran saya.setakat ni x ramai anak pelajar saya dapat A.kalau ada rahsia kejayaan boleh share x?

    Comment by RUSPAZILAH | 28 October 2010 | Reply

    • memang tujuan saya untuk digunakan oleh anda semua. jangan hairan…anak murid saya sendiri jarang dapat A!!! Rahsia? tiada rahsia…cuba analisa soalan2 yang telah saya asingkan mengikut bab tu…cikgu akan dapat ‘rahsia’nya.

      Comment by cikgu eaizan | 28 October 2010 | Reply

  48. salam cg.jawapan bg paper 1 tade kea?
    pelu laa.

    Comment by leeya | 31 October 2010 | Reply

    • wsalam. lupo pulak den….
      InsyaAllah, deepavali nanti den masukkan yo.

      Comment by cikgu eaizan | 2 November 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: