Panitia Ekonomi Asas

SMK Jelai [Felda],Gemas, Negeri Sembilan

Akta Bank Pusat baru berkuat kuasa November

KUALA LUMPURAkta Bank Pusat Malaysia 2009 yang baru diluluskan dan akan dilaksanakan November nanti, akan memberikan kuasa kepada Bank Negara Malaysia untuk bertindak dengan tegas dalam meningkatkan ketelusan dan akauntabiliti.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, akta itu akan memperjelaskan dengan lebih meluas lagi tentang mandat yang dipertanggungjawabkan kepada kami dan memberikan lebih kuasa untuk melaksanakan mandat ini.

Beliau berkata, ia juga memberikan lebih kelonggaran berhubung perlaksanaan dasar monetari dan mebolehkan pelbagai instrumen digunakan.

Zeti berkata, peserta persidangan mengenai cabaran-cabaran yang dihadapi oleh bank-bank pusat yang berlangsung selama dua hari di sini, bahawa Bank Negara mestilah mempunyai keupayaan yang setara untuk mengendalikan operasi dasar monetari bagi mengekalkan kestabilan harga dalam tempoh turun naik yang keterlaluan.

“Sama pentingnya ialah mandat untuk mengadakan penyeliaan ke atas pasaran pertukaran wang asing dan pasaran wang bagi memastikan pasaran berkembang dan berfungsi dengan teratur,” katanya. – Bernama

[Sumber : Sinar Harian, 25 September 2009]

Advertisements

25 September 2009 - Posted by | Aplikasi

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: